Wednesday, April 30, 2014

Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη μας!

Read more ...

EU Law and Publications The economic crisis is still here


The economic crisis is still here. Europe must go ahead with reforms and become more competitive. To better face the short-term challenges and make the structural reforms needed to make Europe's economy fit for the future, in 2010 the EU and its Member States launched Europe 2020 strategy for sustainable growth for the coming decade.
This free publication http://bit.ly/1jCBf3z is part of a series that explains what the EU does in different policy areas, why the EU is involved and what the results are. EU explained: http://bit.ly/1k3B4Bg
Europe’s growth strategy : growing to a sustainable and job-rich future
BOOKSHOP.EUROPA.EU

Read more ...

Tuesday, April 29, 2014

Οι νέες απαιτήσεις της ΕΕ για ενεργειακή...

Πρέπει να δοθούν κίνητρα και χρηματοδοτικά πακέτα απ'την Ε.Ε!!!!
Νέο χτύπημα αναμένεται να δεχθεί η ακίνητη ιδιοκτησία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη με σχεδιαζόμενες οδηγίες για την ενεργειακή...
IEFIMERIDA.GR

Read more ...

Moody's upgrades Greek banks to stable

Credit rating agency Moody's on Tuesday upgraded the Greek banking system from negative to stable and said the country's economy would return to growth this year after a six-year recession.
Credit rating agency Moody's on Tuesday upgraded the Greek banking system from negative to stable and said the country's economy would return to growth this year after a six-year recession.
GLOBALPOST

Read more ...

There is something wrong in this planet.

250 years after the "LIBERTE', FRATERNITE', EGALITE'" there is still SOMETHING WRONG in this planet. Wake up people. We are not animals!
Where is the equality???????
Φωτογραφία του χρήστη Περιοδικό mommy.
Read more ...

‪#‎EUdebate2014

Good morning. Yesterday was a historic night. I hope ‪#‎EUdebate2014‬showed that you have clear political choices in May. Thank you for all your support and for joining the conversation. It is only 23 days left, so share this post if you will ‪#‎knockthevote‬ today!
Read more ...

2009, η ελληνική οικονομία σε επιτήρηση, του Αθανάσιου Έλλις, της Ελένης Βαρβιτσιώτη, του Γιάννη...

Read more ...

Μουνχάου: Τα 10 χρόνια είναι αισιόδοξη πρόβλεψη για την Ελλάδα

Μουνχάου: Τα 10 χρόνια είναι αισιόδοξη πρόβλεψη για την Ελλάδα
Read more ...

Δεύτερη ανάγνωση στην έκθεση της τρόικας

Δεύτερη ανάγνωση στην έκθεση της τρόικας
Read more ...

LIVE EUROPE'S CHOICE - The First European Presidential Debate

Read more ...

Προβληματίζομαι!

Προβληματίζομαι πάρα πολύ αυτές τις μέρες φίλες και φίλοι μου, όταν με ρωτούν, πως θα ψηφίσω για την Ευρωβουλή.
Αναρωτιέμαι:
Πόσοι από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, μας λένε, όχι γιατί πρέπει να τους ψηφίσουμε (κατά τη γνώμη τους), αλλά τι θα διεκδικήσουν και τι θα πράξουν για το καλό της χώρας και, κατ´ επέκταση, αυτών που θα τους ψηφίσουν, εάν ο λαός επιλέξει να τους στείλει στην ευρωβουλή;
Πόσοι γνωρίζουν ή έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για το πως θα δουλέψουν εκεί , για το καλό της χώρας;
Πόσοι και ποιοί, τέλος πάντων, έχουν θέσεις πέραν από το "στείλτε με γιατί είμαι αυτός, τέτοιος ή πάτοιος" ή "υπήρξα αυτός στο παρελθόν κι έχω κάνει αυτά και αυτά";
Πόσοι ξέρουν και πόσα ξέρουν, γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ιστορία της ή το λόγο ύπαρξής της;
(Ρωτήστε τους, απλά, αν γνωρίζουν ποιός είναι ο Ρομπέρ Σουμάν, ή η ΕΚΑΧ ή η ΕΚΑΕ. Φυσικά πρέπει να έχουν ακουστά την ΕΟΚ ή το ECU, ίσως όμως όχι το UEC)!
Πόσοι λοιπόν, έχουν να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και κατανοητή πρόταση για το συμφέρον της χώρας μας, με γνώση και εφόδια, με προοπτική εφαρμογής και αποτελεσματικότητας, πέραν από τις δυςτυχώς "ξύλινες" θέσεις των κομμάτων που πιθανόν υπηρετούν;
Σκέφτομαι ότι κάποιοι πρέπει να υπάρχουν!
Λέω να ψάξουμε εγκαίρως να τους βρούμε, να μελετήσουμε τις θέσεις τους και τότε και μόνο τότε, εφ´ όσον πειστούμε, να τους χαρίσουμε την ψήφο μας.
Να "ιδρώσει το χέρι" μας, κατά τη ρήση του Αποστόλου Παύλου, όταν θα ρίχνουμε την ψήφο μας, γιατί το διακύβευμα είναι τεράστιο!
Ας μην ψηφίσουμε επιτέλους σαν "οπαδοί", αλλά σαν ώριμοι πολίτες!
Διότι κατά τα άλλα, η χώρα βρίθει από "καλά δικά μας παιδιά"!
Σκεφθείτε ότι μετά την ψήφο, θα ισχύει για πολλά χρόνια το βιβλικό "εν τω Άδη ουκ έστιν μετάνοια"!
Αυτά απαντώ εγώ στους φίλους και τις φίλες που με ρωτούν και είναι αρκετοί!!!

Read more ...

Sunday, April 27, 2014

2 κράτη της Ευρωζώνης ανάμεσα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη εξαθλίωση παγκοσμίως

2 κράτη της Ευρωζώνης ανάμεσα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη εξαθλίωση παγκοσμίως.Στην 7η θεση η Ισπανία 10η η Ελλάδα
Read more ...

Η ΛΥΣΗ

Και για να σταματήσουμε τη μιζέρια της κατάκρισης που δε συνοδεύεται από προτάσεις για το μέλλον, πρέπει να παραδεχτούμε ότι, αν η οικονομία μας είναι "καζάνι δίχως πάτο" όπως ισχυρίζονται κάποιοι οικονομολόγοι, κυρίως γερμανικής προέλευσης, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΩ ότι ναι, είναι καζάνι δίχως πάτο, ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΟΣ του βρίσκεται στη Γερμανία και ότι χάνεται από την οικονομία μας εδώ, γίνεται αποθησαυρισμός εκεί.Ναι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΤΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ! Μπορεί να μπει πάτος μόνο αν η οικονομία μας λειτουργήσει ΑΥΤΟΝΟΜΑ. Αλλιώς πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να λειτουργήσουν οι νόμοι της φυσικής που διέπουν τα "συγκοινωνούντα δοχεία", δηλαδή να αρθούν όλα τα στεγανά μεταξύ των χωρών της ΕΕ και να επέλθει εξισορρόπηση. Και όταν παρατηρείται κάποια απόκλιση σε κάποιες από τις χώρες, η ΛΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ, ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ! Όχι δηλαδή στο σκεπτικό του να μην αγγίξει κανείς τον αποθησαυρισμό του Βορρά, να καταστρέφεται ο Νότος. Η Λύση είναι ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ σε ολόκληρη την Ένωση, ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΛΕΛΟΓΗΣΜΕΝΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ώστε την κρίση να την πληρώσουν ισότιμα και αυτοί που χάνουν και αυτοί που κερδίζουν, και οι φτωχοί, αλλά και οι πλούσιοι. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ!
Read more ...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IFM

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IFM

10 Μαρτίου 2010 στις 7:46 μ.μ.
Η θεωρία του καθηγητή μου στις ΗΠΑ Jack V. Matson ( Univeristy of Michigan, University of Houston και στη συνέχεια, Penn State University) για το I.F.F. (Intelligent Fast Failure) περιλαμβάνει τρεις βασικούς επιχειρηματικούς κανόντες:
1. STRAFE. Όταν επιχειρείς, αντί να βάλεις όλο το κεφάλαιό σου (σκέψη,δυνάμεις, χρήμα, χρόνο και τύχη) σε μία και μοναδική επιχειρηματική προσπάθεια, καλύτερα να το μοιράσεις σε περισσότερες. Δέκα, εκατό δεν έχει σημασία (η αναλογία είναι προϊόν ειδικών κανόνων και μελετών), πάντως όχι σε μία. Έτσι,έστω κι αν οι περισσότερες προσπάθειες αποτύχουν, σίγουρα μία θα οδηγήσει σε σταθερή και σίγουρη επιτυχία.
2. CHAOS. Να δημιουργείς πάντα χάος. Να είσαι ανταγωνιστικός του εαυτού σου. Creative chaos.
3. FAST HISTORY. Κάθε επιτυχία έχει ημερομηνία λήξης.
Μετά από τρία χρόνια μελέτης και πειραματισμού κοντά του και μακρυά του, σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια στα οποία μετακινήθηκε (και τέλος στο τρίτο), σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και στις δύο ηπείρους, που δραστηριοποιούμουν εκείνη την εποχή, τόλμησα να του παρουσιάσω την δική μου συμβολή στη σκέψη του, αυτό που με μεγάλο αινθουσιασμό αποδέχθηκε και το ανέφερε μάλιστα και στις διαπιστεύσεις του, το IFM, το Interfailure Management. Και ο όρος (αμετάφραστος αυτή τη φορά) και η τεχνική του μου ανήκουν. Και όπως πάντα κάθε τι πνευματικό, που σου ανήκει, πρέπει να το μοιράζεσαι για να αυγατίζει, σας το καταθέτω σήμερα.
Το resume του IFM λέει ότι, η μόνη σταθερή επιτυχία είναι η καμπύλη εξέλιξης της επιτυχίας (δυστυχώς δεν μπορώ να σας την απεικονίσω εδώ - γιατί όντως απεικονίζεται). Είναι η συνισταμένη (θυμόμαστε τι είναι αυτό από τα μαθηματικά, έτσι δεν είναι;) των επιχειρηματικών μας προσαθειών, με σημείο εκκίνησης των τριών κανόνων του IFF, πάντα και διαρκώς, το σημείο της καλύτερης απόδοσης της τρέχουσας επιχειρηματικής (ή και άλλης - δεν το αποκλείουμε) ενασχόλησής μας. Στο σημείο αυτό, να "φέρνουμε την καταστροφή", όταν τίποτε δεν την προοιωνίζει. Έτσι είμαστε πάντα δημιουργικοί και έχουμε σίγουρα ένα θετικό τελικό ισοζύγιο. Έτσι η συνισταμένη είναι πάντα ανηφορική.
Read more ...

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

18 Μαρτίου 2010 στις 9:28 π.μ.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, λέω εγώ, είναι η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΣ.
Είναι η τέχνη του να βλέπεις παλιά και τετριμμένα πράγματα, με νέο μάτι και από νέα προοπτική.
Είναι η τέχνη του να δοκιμάζεις νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα.
Είναι η τέχνη του να εφαρμόζεις νέες μεθόδους σε παλιές διαδικασίες.
Είναι να γίνεσαι όλο και περισσότερο πιο χρήσιμος και αποδοτικός.
Είναι εξέλιξη.
Η καινοτομία λοιπόν δεν συμβαδίζει με το συντηρητισμό. Η καινοτομία είναι πρόοδος. 
Read more ...

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

25 Μαρτίου 2010 στις 12:49 μ.μ.
Η καινοτομία διέπεται από αρχές. Έχει "πρέπει" και "δεν πρέπει", έχει και "όρους". Τα "πρέπει" της (5) ταυτίζονται με τα "πρέπει" του marketing και ειδικά του διεθνούς ή καλύτερα του παγκόσμιου marketing. Η καινοτομία αρχίζει με την ανάλυση των ευκαιριών και την εξέταση σε βάθος των πηγών προέλευσης των καινοτομικών ευκαιριών (ανάλυση αγοράς). Το δεύτερο "πρέπει" προστάζει να βγει κανείς έξω και να δει, να ρωτήσει και να ακούσει (έρευνα αγοράς). Το τρίτο μας λέει ότι για να είναι αποτελεσματική μια καινοτομία πρέπει να είναι απλή και συγκεκριμένη (Kansei management). Τέταρτο: Οι καινοτομίες ξεκινούν μικρές. Δεν είναι μεγαλομανείς (small is beautifull) και τέλος (5ο "πρέπει") η καινοτομία πρέπει να στοχεύει ψηλά (leader). Τα "δεν πρέπει" της καινοτομίας ακουμπάνε τους κανόνες του IFF. 1. Η καινοτομία δεν πρέπει να στοχεύει σε λίγους, αλλά όσο γίνεται σε περισσότερους. 2. Η καινοτομία δεν πρέπει να περισπάται. 3. Η καινοτομία δεν πρέπει να είναι για το μέλλον, αλλά για το παρόν. Τέλος, υπάρχουν και οι τρεις "όροι" της καινοτομίας: 1. Η καινοτομία είναι δουλειά που απαιτεί γνώσεις και συχνά μεγάλη εφευρετικότητα. 2. Για να πετύχουν οι καινοτόμοι πρέπει να στηρίζονται στα προσόντα τους και να εξετάζουν ένα πλατύ φάσμα ευκαιριών. 3. Η καινοτομία αλληλοεπιδρά στην οικονομία και στην κοινωνία, είναι μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Read more ...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ/ ΜΕΡΟΣ 2

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ/ ΜΕΡΟΣ 2

18 Μαρτίου 2010 στις 9:08 π.μ.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υψηλή τεχνολογία, είτε με τη μορφή των κομπιούτερ ή των τηλεπικοινωνιών, των ρομπότ στα εργοστάσια ή των αυτοματισμών στα γραφεία, της βιογεννετικής ή της βιο-μηχανικής, έχει άπειρη ποιοτική σημασία. Η υψηλή τεχνολογία προσφέρει συγκίνηση και πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες" λέει ο Πήτερ Ντράκερ. "Αυτό εξηγεί γιατί οι βιομηχανίες της υψηλής τεχνολογίας ακολουθούν το παραδοσιακό μοντέλο του μεγάλου ενθουσιασμού, της γρήγορης επέκτασης κι έπειτα του αιφνίδιου κλονισμού και της κατάρρευσης" ισχυρίζεται και συνεχίζει

"Αλλά τις νέες θέσεις εργασίας τις δημιουργεί η χαμηλή τεχνολογία, που εφαρμόζει τη συστηματική επιχειρηματικότητα με τους συγκεκριμένους στόχους"

για να μας δώσει στη συνέχεια τον ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ :

"Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ είναι το συγκεκριμένο εργαλείο των νεωτεριστών επιχειρηματιών, το μέσο με το οποίο εκμεταλλεύονται την αλλαγή ως ευκαιρία για μια διαφορετική επιχείρηση ή μια διαφορετική υπηρεσίας. Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ μπορεί να παρουσιαστεί ως μεθοδολογία, μπορεί να διδαχτεί, μπορεί να εφαρμοστεί. Οι επιχειρηματίες πρέπει να αναζητούν σκόπιμα τις πηγές της καινοτομίας, τις αλλαγές και τα συμπτώματά τους, που υποδηλώνουν ευκαιρίες για επιτυχημένη καινοτομία. Και οφείλουν να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις αρχές της επιτυχημένης καινοτομίας"
Read more ...

Saturday, April 26, 2014

Le marché obligataire grec poursuit sa réouverture avec National Bank of Greece.


Read more ...

Τερατογέννεση!

Τερατογέννεση!

10 Μαρτίου 2012 στις 10:43 π.μ.
Προσέξτε πότε τα είχα πει αυτά, δηλ πότε έκανα αυτή τη σημείωση στο fb, γιατί προφορικά τα έλεγα στα σεμινάρια ήδη από το 2002!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως...φαρσοκωμωδία με τραγικές συνέπειες!

Η περίφημη ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ενοποίηση) δεν είναι η πρώτη νομισματική ενοποίηση της σύγχρονης Ευρώπης. Εκατόν είκοσι χρόνια περίπου πριν τη συνθήκη του Μάαστριχ και 130 χρόνια πριν την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαικού νομίσματος, ήδη το 1870, η Ελλάδα ακολούθησε την Ευρωπαική Νομισματική Ενοποίηση, την "Λατινική Ένωση", στην οποία συμμετείχαν επίσης η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία, ενώ η οικονομική της ισχύς
κάλυπτε και όλες της χώρες της γαλλικής επιρροής, όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία και φυσικά τα Βαλκάνια.
Στην ουσία ΕΞΙΣΩΣΑΝ τα εθνικά τους νομίσματα.
Στα λογοτεχνικά κείμενα της εποχής συναντάμε έμμεσες αναφορές, όπως εκείνο το "έμβασμα" που έλαβε η ηρωίδα του διηγήματος του Παπαδιαμάντη η "Σταχομαζώχτρα".
Στην πράξη, ακόμα και στη δεκαετία του '50, στη Β. Ελλάδα, οι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν σε "κοκοράκια" (το χρυσό εικοσόφραγκο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αντίστοιχο με το "ναπολεόνι").
Για την ιστορία αναφέρω ότι από συστάσεως του ελληνικού χαρτονομίσματος και μέχρι το 1928 , αυτά "κόβονταν" από τέσσερις ιδιωτικές τράπεζες, που είχαν το δικαίωμα αυτό για την γεωγραφική τους περιοχή: την Εθνική Τράπεζα, την Ιονική Τράπεζα, την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας και την Τράπεζα Κρήτης για τις ομώνυμες περιοχές.
Το 1927, λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ελλάδα είχε και πάλι πρωχεύσει (μία από τις πολλές φορές που πτώχευσε στην σύγχρονη ιστορία της. Η τελευταία φορά που ιστορικά αναφέρεται πτώχευση στην αρχαία Ελλάδα, είναι μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και την ήττα του αθηναικού συνασπισμού. Τότε η "Νέα Αθηναική Δημοκρατία" είχε προστρέξει στην οικονομική στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, από τις πιο εύπορες, μέσω νέων μορφών χορηγιών, όπως το "Θεωρικόν Διόβολον").
Το 1927 λοιπόν, ήρθαν στην Ελλάδα "οικονομολόγοι" - εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών που ανέλαβαν την οικονομική "αναδιάρθρωση" του ελληνικού κράτους για λογαριασμό των δανειστών μας! Έτσι το 1928 εκχωρήθηκε στη νεοιδρυθείσα Τράπεζα της Ελλάδος το αποκλειστικό προνόμιο να εκδίδει τα χαρτονομίσματά μας, έως και σήμερα.
Της Ευρωπαικής Νομισματικής Ενοποίησης ακολούθησαν δύο Παγκόσμιοι και δύο Βαλκανικοί πόλεμοι!
Επιμύθιο: Δεν μπορεί να υπάρχει νομισματική ενοποίηαη, χωρίς να προηγηθεί Πολιτική Ενοποίηση. Πρόκειται για "τερατογέννεση" με επικίνδυνες συνέπειες, σαν αυτές που ζούμε σήμερα!
Read more ...

Friday, April 25, 2014

Lending a hand.

Lending a hand.
Read more ...

Θετική έκθεση από την τρόικα

Read more ...

Οριστικό: Στις 5 Μαΐου η συζήτηση για το χρέος

Οριστικό: Στις 5 Μαΐου η συζήτηση για το χρέος
Read more ...

Κομισιόν: Η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους των επομένων ετών για το πρωτογενές πλεόνασμα

Read more ...

Εύσημα από την τρόικα

Read more ...

για να θυμηθούν όλοι οι "μαθητές" μου τι τους έλεγα στις εισηγήσεις μου για τους κινδύνους από την έλλειψη του πληθωρισμού


Παραθέτω το κατωτέρω απόσπασμα από άρθρο της Real για να θυμηθούν όλοι οι "μαθητές" μου τι τους έλεγα στις εισηγήσεις μου για τους κινδύνους από την έλλειψη του πληθωρισμού (του "άγιου" πληθωρισμού, όπως τον είχα ονομάσει). Τελεία και παύλα. Χωρίς λελογησμένο πληθωρισμό δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική/οικονομική δικαιοσύνη, ούτε ανάπτυξη, ούτε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολλών. Άρα ούτε δημοκρατία, για να θυμηθούμε τον ορισμό του Θουκιδήδη για τη δημοκρατία (Χρώμεθα γαρ πολιτείαν και δια το μη ες ολίγους, αλλά ες πολλούς, δημοκρατία κέκληται). Δημοκρατία είναι ότι οφελεί τους πολλούς. Η έλλειψη πληθωρισμού οφελεί το "χοντρό" αποθησαυρισμό και μόνο!!!

Το απόσπασμα από το σημερινό άρθρο:
"Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας συμφώνησε ομόφωνα στη χρήση αντισυμβατικών και συμβατικών εργαλείων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν από μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων εάν υπάρξει επιδείνωση στο μέτωπο κατά του αποπληθωρισμού. Διατύπωσε μάλιστα τρία συγκεκριμένα σενάρια για την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. Κλπ."
Read more ...

Χάνς - Βέρνερ Ζιν : Αμφιβάλει για το πλεόνασμα


Από real.gr

Την αντίθεσή του στις δηλώσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, εκφράζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, και κάνει λόγο για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

«Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», αναφέρει ο κ. Ζιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών.

Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό, στο 8,7% του ΑΕΠ, συνεχίζει ο κ. Ζιν και τονίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη.

Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την ΕΕ βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης.

Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.
Read more ...

D. Welle

«Η τρόικα εξωραΐζει την ελληνική τραγωδία»

«Η πτωτική πορεία δεν έχει ακόμη σταματήσει, το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται. Τυχόν μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα έδινε ένα μοιραίο μήνυμα, θα ήταν σαν να λέγαμε συνεχίστε με τη διαφθορά, την τσαπατσουλιά, την τεμπελιά με γερμανικά χρήματα». Η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Γκεζίνε Λετς, από το κόμμα Η Αριστερά εξέφρασε την αντίθεσή της στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά για άλλους λόγους.

«Τασσόμαστε κατά εάν αυτά τα χρήματα καταλήξουν στις τράπεζες και στους εκατομμυριούχους και όχι σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται». Παρόμοια κριτική και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκύντερ Κριχμπάουμ. «Η τρόικα εξωραΐζει την ελληνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα αυξάνεται το χρέος και ο ελληνικός προϋπολογισμός διατηρείται εν ζωή χάρη σε γερμανικά χρήματα. Αποκλείεται να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της».


Real. Πηγή D. Welle
Read more ...

Thursday, April 24, 2014

Τι γράφει ο γερμανικός τύπος

Από Real /ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα καλύπτεται εκτενώς από το σύνολο των γερμανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο κυρίως για μια σημαντική επιτυχία, η οποία σημειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες και σηματοδοτεί μια νέα ελπίδα για τη χώρα.

«Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα σημάδι ότι η χώρα δεν ζει πια πέρα από τις δυνατότητές της», αναφέρει το περιοδικό«Der Spiegel» στην ηλεκτρονική έκδοσή του και περιγράφει την σημερινή μέρα ως «τη μέρα κατά την οποία η Ελλάδα σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της - τουλάχιστον στα χαρτιά», για να προσθέσει ότι «οι Έλληνες εισπράττουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν και μπορούν πάλι να δανείζονται χρήματα - και τα δύο ήταν αδιανόητα πριν από όχι πολύ καιρό».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη το υψηλό ελληνικό χρέος και τονίζεται ότι αυτό που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να βοηθήσει τη χώρα θα ήταν μια ελάφρυνσή του, με μείωση των επιτοκίων, καθώς, όπως αναφέρεται, ένα νέο «κούρεμα» ως τώρα αποκλείεται.

«Η Ελλάδα επιτυγχάνει επιτέλους πλεόνασμα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt»,στο οποίο γίνεται λόγος για «ακτίδα ελπίδας», ενώ σημειώνεται ότι «τώρα η χώρα περιμένει τις ελαφρύνσεις της τρόικας» και αναφέρεται ότι η Αθήνα ελπίζει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος η χώρα (ενν. η Ελλάδα) «έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Die Zeit», η οποία υπενθυμίζει και την πρόσφατη επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Η Ελλάδα σκορπά ελπίδα», γράφει η οικονομική «Handelsblatt» και αναφέρει ότι για την χώρα η πορεία είναι ανοδική. Και σε αυτό το δημοσίευμα επισημαίνεται ωστόσο και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welleδημοσιεύεται ακόμη συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ στο κανάλι ARD, ο οποίος τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και οι δανειστές της θα πρέπει να την επιβραβεύσουν για τις προσπάθειές της στο πεδίο της περιστολής των δαπανών.

«Ένας τρόπος είναι η μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο κ. Σμίντινγκ και κάνει λόγο για «αχτίδα ελπίδας που ανατέλλει για την Ελλάδα», ενώ προσθέτει: «Μετά τα οδυνηρά όσο σε καμιά άλλη δυτική χώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία την έφεραν στην κοιλάδα των δακρύων, κινείται και πάλι, αργά αλλά σταθερά, με κατεύθυνση προς τα πάνω.

Ο κ. Σμίντινγκ, συνεχίζει στο δημοσίευμά της η DW, θεωρεί ως πιο ενδεδειγμένο τρόπο βοήθειας για την Ελλάδα την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την ανάπτυξη και υποφερτά επιτόκια για την αποπληρωμή του χρέους της και σημειώνει ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να την στηρίξουν κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού της.

Τονίζει δε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας, αλλά ούτε και νέο «κούρεμα» του χρέους της, αλλά «μόνο κίνητρα που θα της δώσουν ώθηση για να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Στο δελτίο ειδήσεων του ARD "tagesschau"προβλήθηκε ρεπορτάζ για την επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, με αναφορά και στην πρόσφατη επιτυχή έξοδο στις αγορές, αλλά και στις καλύτερες συνθήκες που επικρατούν πλέον στις χρηματαγορές για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.
Read more ...

Τα μπλοκ της μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ:

Τα μπλοκ της μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ:
Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και (πρ)Αν.Γερμανία.http://t.co/GpaFBpZkwH http://t.co/yOWYNuHICQ
Read more ...

Grecia se prepara para renegociar su deuda tras lograr superávit primario

Grecia se prepara para renegociar su deuda tras lograr superávit primario
economia.elpais.com
El Estado heleno ha logrado un superávit primario del 0,8% del PIB en 2013. La deuda pública se eleva al 175% del PIB
Read more ...

Greece hits milestone, opens way for debt relief



Greece hits milestone, opens way for debt relief
www.washingtonpost.com
Greece has reached a major financial milestone that its creditors demanded as a precondition for being granted more debt relief, the European Commission said Wednesday.
Read more ...

Σύμφωνα με τον Πήτερ Ντράκερ,

Σύμφωνα με τον Πήτερ Ντράκερ, που θεωρείται "πατέρας" της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ και της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, συστηματική καινοτομία σημαίνει παρακολούθηση επτά πηγών προέλευσης καινοτομικών ευκαιριών. Δυστυχώς οι περισσότεροι νομίζουν ότι η καινοτομία βασίζεται μόνο στην τελευταία πηγή. Περιμένουν τη νέα επιστημονική ανακάλυψη ...

Από εκεί προέρχεται η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ γύρω από το τι πιστεύει ο κόσμος ευρύτερα ότι είναι η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Κ Α Ι Γ Ι Α Υ Τ Ο Δ Ε Ν Κ Α Ι Ν Ο Τ Ο Μ Ο Υ Ν. Παραμένουν προσκολλημένοι στη ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ που εμπεριέχει οπισθέλκουσες δυνάμεις, που καταργούν κάθε ΠΡΟΟΔΟ

Οι πρώτες τέσσερις πηγές βρίσκονται μέσα στην επιχείρηση- είτε πρόκειται για κερδοσκοπική επιχείρηση, είτε για δημόσια υπηρεσία. Αυτές είναι:
1. Το απρόσμενο - η απρόσμενη επιτυχία, η απρόσμενη αποτυχία, το απρόσμενο εξωτερικό γεγονός. (Η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και έχουν την ίδια απολύτως αξία).
2. Η δυσαρμονία ανάμεσα στην αντικειμενική πραγματικότητα από τη μια μεριά (όπως δηλαδή είναι) και στην πραγματικότητα όπως θα θέλαμε εμείς να είναι ή όπως νομίζουμε εμείς ότι είναι, από την άλλη.
3. Η λειτουργική ανάγκη που μας αναγκάζει να καινοτομήσουμε.
4. Οι αλλαγές στις δομές της οικονομίας και της αγοράς, που βρίσκουν τους πάντες απληροφόρητους.

Οι τρεις υπόλοιπες πηγές έχουν να κάνουν με αλλαγές έξω από εμάς (την επιχείρησή μας η τον οργανισμό μας) και είναι:
5. Οι πληθυσμιακές αλλαγές (τα δημογραφικά στοιχεία) - η σύνθεση της κοινωνίας αλλάζει διαρκώς.
6. Οι αλλαγές στις αντιλήψεις, στις διαθέσεις και στο νόημα, και τέλος,
7. Η νέα γνώση (επιστημονική και μη επιστημονική).

Δυστυχώς, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, οι περισσότεροι νομίζουν ότι η καινοτομία βασίζεται μόνο στην τελευταία πηγή.


Φωτογραφία: Καλημέρα! Back to work!
Read more ...

Greece, Germany sign deal for IFG


Germany’s state-owned KfW bank is set to contribute 100 million euros to the Institution for Growth in Greece, IFG. The deal was signed by Greel Development Minister Costis Hatzidakis and KfW Senior Vice-President Dr Lutz-Christian Funke, in the presence of Finance Minister Yannis Stournaras, in Athens on Wednesday.
The deal was signed by Greel Development Minister Costis Hatzidakis and KfW Senior Vice-President Dr Lutz-Christian Funke, in the presence of Finance Minister Yannis Stournaras, in Athens on Wednesday.
EKATHIMERINI.COM

Read more ...

ENEL GROUP soumet des demandes de prospection d'hydrocarbures pour trois régions grecques


Le groupe énergétique italien ENEL GROUP a soumis mardi au ministère de l'Environnement, de l'Energie et du Changement climatique des demandes pour la réalisation de prospections d'hydrocarbures dans les régions du Nord-Ouest du Péloponnèse, de Aitoloacarnania et de Preveza-Arta.
Read more ...