ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΠΩΣ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Όταν στα τέλη του 1989, επιστρέφοντας από ένα μακροχρόνιο εκπαιδευτικό ταξείδι μου στις ΗΠΑ, έκανα κάποιες δημοσιεύσεις χρησιμοποιώντας τον όρο "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ( έτσι είχα μεταφράσει τον αντίστοιχο αγγλικό όρο "ENTREPRENEURSHIP") έγκριτοι δημοσιογράφοι της πόλης μας (προφανώς παρακινούμενοι από σχόλια "επιφανών" περί τα οικονομικά, συμπολιτών μας) μου έκαναν παρατήρηση, λέγοντάς μου, ότι ό όρος "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" δέν είναι δόκιμος όρος στα ελληνικά.
Την εποχή εκείνη, ούτε και η καινοτομία ταυτίζονταν με το business innovation.
Πέρασαν χρόνια. Και οι δύο όροι έγιναν δόκιμοι! Είδαμε το Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας. Ακόμα, βέβαια, η επιχειρηματικότητα δεν αντιμετωπίζεται σαν πανεπιστημιακό γνωστικό αντικείμενο.
Σήμερα, στην οικονομία, όταν μιλάμε για καινοτομία, η κατ΄εξοχήν καινοτομία που μας ενδιαφέρει, είναι αυτή που προάγει την επιχειρηματικότητα, προς όφελος παλιών ή και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου γενικώτερα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IFM
Η θεωρία του καθηγητή μου στις ΗΠΑ Jack V. Matson ( Univeristy of Michigan, University of Houston και στη συνέχεια, Penn State University) για το I.F.F. (Intelligent Fast Failure) περιλαμβάνει τρεις βασικούς επιχειρηματικούς κανόντες:
1. STRAFE. Όταν επιχειρείς, αντί να βάλεις όλο το κεφάλαιό σου (σκέψη,δυνάμεις, χρήμα, χρόνο και τύχη) σε μία και μοναδική επιχειρηματική προσπάθεια, καλύτερα να το μοιράσεις σε περισσότερες. Δέκα, εκατό δεν έχει σημασία (η αναλογία είναι προϊόν ειδικών κανόνων και μελετών), πάντως όχι σε μία. Έτσι,έστω κι αν οι περισσότερες προσπάθειες αποτύχουν, σίγουρα μία θα οδηγήσει σε σταθερή και σίγουρη επιτυχία.
2. CHAOS. Να δημιουργείς πάντα χάος. Να είσαι ανταγωνιστικός του εαυτού σου. Creative chaos.
3. FAST HISTORY. Κάθε επιτυχία έχει ημερομηνία λήξης.
Μετά από τρία χρόνια μελέτης και πειραματισμού κοντά του και μακρυά του, σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια στα οποία μετακινήθηκε (και τέλος στο τρίτο), σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και στις δύο ηπείρους, που δραστηριοποιούμουν εκείνη την εποχή, τόλμησα να του παρουσιάσω την δική μου συμβολή στη σκέψη του, αυτό που με μεγάλο αινθουσιασμό αποδέχθηκε και το ανέφερε μάλιστα και στις διαπιστεύσεις του, το IFM, το Interfailure Management. Και ο όρος (αμετάφραστος αυτή τη φορά) και η τεχνική του μου ανήκουν. Και όπως πάντα κάθε τι πνευματικό, που σου ανήκει, πρέπει να το μοιράζεσαι για να αυγατίζει, σας το καταθέτω σήμερα.
Το resume του IFM λέει ότι, η μόνη σταθερή επιτυχία είναι η καμπύλη εξέλιξης της επιτυχίας (δείτε σχετική εικόνα);Είναι η συνισταμένη (θυμόμαστε τι είναι αυτό από τα μαθηματικά, έτσι δεν είναι;) των επιχειρηματικών μας προσαθειών, με σημείο εκκίνησης των τριών κανόνων του IFF, πάντα και διαρκώς, το σημείο της καλύτερης απόδοσης της τρέχουσας επιχειρηματικής (ή και άλλης - δεν το αποκλείουμε) ενασχόλησής μας. Στο σημείο αυτό, να "φέρνουμε την καταστροφή", όταν τίποτε δεν την προοιωνίζει. Έτσι είμαστε πάντα δημιουργικοί και έχουμε σίγουρα ένα θετικό τελικό ισοζύγιο. Έτσι η συνισταμένη είναι πάντα ανηφορική.
Alexander Athanasiou, prof/IFF
--------------------------------------
Instructor / Institute of Training (INEP) - National
Center of Public Administration & Local Goverment
(EKDDA) - Greece
--------------------------------------
MBA / International Management
European University, Montreux, Switzerland
--------------------------------------
cid:ii_1491edac687e71be
No comments :
Post a Comment