Monday, July 13, 2015

Το μεγάλο λάθος των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεγάλο λάθος των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Του Αλέξανδρου Αθανασίου
Καθηγητή Διεθνούς Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ
Στην εποχη της παγκοσμιοποίησης και με βάση τις αρχές που διέπουν τις οικονομικές - επιχειρηματικές δραστηριότητες και το οικονομικό γίγνεσθαι, η ΕΕ πέφτει σε μια τραγική αντίφαση και διαπράττει ολέθριο λάθος εξ επιλογής.
Διεθνώς, διάκριση της έντασης των δραστηριοτήτων αυτών, είναι ότι οι επιχειρηματικές- οικονομικές δραστηριότητες διακρίνονται σε:
1) Εντάσεως Εργασίας, και
2) Εντάσεως Κεφαλαίου.
Στην πρώτη περίπτωση καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας είναι η εργασία καθ´ εαυτή, άρα και οι εργαζόμενοι. Εδώ μετράει το στοιχείο "πολλά και φθηνά εργατικά χέρια".
Στη δεύτερη, είναι τα διαθέσιμα κεφάλαια. Όποιος διαθέτει τα περισσότερα κεφάλαια, αυτός είναι ο κυρίαρχος της αγοράς. Τα εν δυνάμει διαθέσιμα κεφάλαια κάθε χώρας, είναι αυτονόητα το γινόμενο των ανθρώπων (πληθυσμού τους) επί το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Όμως η Κίνα ή η Ινδία, με ενάμισυ δισεκατομμύριο και ένα δισεκατομμύριο πληθυσμού περίπου αντιστοίχως (οι δύο αυτές χώρες έχουν μαζί το 40% περίπου του πληθυσμού της γής) διαθέτουν Απόλυτο Πλεονέκτημα (έχει πάψει προ πολλού να είναι μόνο Συγκριτικό Πλεονέκτημα) και στην πρώτη (Ένταση Εργασίας) και στη δεύτερη (Ένταση Κεφαλαίου) εκ των πραγμάτων! Καμιά άλλη χώρα του πλανήτη δεν θα μπορεί, τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, να τις ανταγωνιστεί! Τι μένει λοιπόν στις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες;
Έχουν και αυτές ένα Συγκριτικό προς Απόλυτο Πλεονέκτημα:
Την ΠΟΙΟΤΗΤΑ!
Πρέπει να πάψουν να σκέφτονται και να στοχεύουν στην ένταση εργασίας και στην ένταση κεφαλαίου και να Εντείνουν μόνο προς την Ποιότητα και κατ´ επέκταση στην Καινοτομία και ειδικότερα στην υψηλή και εξειδικευμένη τεχνολογία και έρευνα.
Μέσα σε αυτή την σκηνική πραγματικότητα, η ΕΕ, καθοδηγούμενη από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, προσπαθεί να "εξυγιάνει" το επιχειρηματικό τοπίο χωρών της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, με "εργαλεία της λίθινης εποχής" της επιχειρηματικότητας, της εποχής προ παγκοσμιοποίησης : τα φθηνά εργατικά χέρια! ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ, που το κάνουν φαντάζομαι από κεκτημένη ταχύτητα, άγνοια του εξειδικευμένου στοιχείου της περίπτωσης και ίσως και από απληστία. "Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για τη Ρεξόνα" που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση.

No comments :

Post a Comment