Friday, April 25, 2014

για να θυμηθούν όλοι οι "μαθητές" μου τι τους έλεγα στις εισηγήσεις μου για τους κινδύνους από την έλλειψη του πληθωρισμού


Παραθέτω το κατωτέρω απόσπασμα από άρθρο της Real για να θυμηθούν όλοι οι "μαθητές" μου τι τους έλεγα στις εισηγήσεις μου για τους κινδύνους από την έλλειψη του πληθωρισμού (του "άγιου" πληθωρισμού, όπως τον είχα ονομάσει). Τελεία και παύλα. Χωρίς λελογησμένο πληθωρισμό δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική/οικονομική δικαιοσύνη, ούτε ανάπτυξη, ούτε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολλών. Άρα ούτε δημοκρατία, για να θυμηθούμε τον ορισμό του Θουκιδήδη για τη δημοκρατία (Χρώμεθα γαρ πολιτείαν και δια το μη ες ολίγους, αλλά ες πολλούς, δημοκρατία κέκληται). Δημοκρατία είναι ότι οφελεί τους πολλούς. Η έλλειψη πληθωρισμού οφελεί το "χοντρό" αποθησαυρισμό και μόνο!!!

Το απόσπασμα από το σημερινό άρθρο:
"Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας συμφώνησε ομόφωνα στη χρήση αντισυμβατικών και συμβατικών εργαλείων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν από μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων εάν υπάρξει επιδείνωση στο μέτωπο κατά του αποπληθωρισμού. Διατύπωσε μάλιστα τρία συγκεκριμένα σενάρια για την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. Κλπ."

No comments :

Post a Comment