Sunday, January 11, 2015

πρότασή μου, για την εδώ και τώρα ΕΞΑΛΕΙΨΗ της ΑΝΕΡΓΙΑΣ από την επομένη των εκλογών και ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ για μόνιμη Ανάπτυξη στη χώρα μας.

Φίλες και φίλοι 
Ολοκλήρωσα την προσέγγισή μου και διαμόρφωσα την πρότασή μου, για την εδώ και τώρα ΕΞΑΛΕΙΨΗ της ΑΝΕΡΓΙΑΣ από την επομένη των εκλογών και ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ για μόνιμη Ανάπτυξη στη χώρα μας.
Προκαλώ οποιονδήποτε οικονομολόγο σε συζήτηση ή και αντιπαράθεση. Άλλωστε αυτή είναι η χρησιμότητα των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης!
Για να μην ψάχνετε αποσπασματικά τα τρία volumes της δεύτερης ενότητας (η πρώτη βρίσκεται αποθηκευμένη στις σημειώσεις μου εδώ στο fb ήδη από το 2011) συγκέντρωσα και τα 3 # εδώ αμέσως παρακάτω. Καλή ανάγνωση και τα λέμε.
Νεοκεινσιανισμός ή Αυτονόητο #2
"Ού πολύ δέον χάριν έχειν, ώ βουλή τω κατηγόρω, ότι μοι παρεσκεύασται τον αγώνα τουτονί. Πρότερον γαρ ουκ είχον πρόφασιν..." Λυσίας, Υπέρ αδυνάτου λόγος.
Έτσι κι εγώ, πριν κατέβω υποψήφιος στις εκλογές αυτές, δεν "νομιμοποιούμουν" να βγω να φωνάξω και να γράψω για τα κακώς κείμενα, τα λάθη και τις σκοπιμότητες, που οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας στη σημερινή αβάσταχτη οικονομική κρίση.
Όλοι γνωρίζουμε και ζούμε το τραγικό, κάπου ενάμισυ εκατομμύριο συμπολίτες μας να είναι άνεργοι. Ακούμε πολλά συνθήματα και άλλα τόσα "σχόλια συμπάθειας". Το "φιλικό χτύπημα στην πλάτη"! Και μετά; Τους ρωτάς και σηκώνουν τους ώμους με νόημα.
Φθάνει πια! Αυτά είναι κοροϊδίες!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ αντιμετώπισης της ανεργίας εδώ και τώρα. Λύση που να μηδενίσει την ανεργία από τη μια στιγμή στην άλλη, τώρα και όχι σε 5, 10 ή 20 χρόνια όπως μας παρουσιάζουν με περίσσιο καμάρι οι "κασσάνδρες" του νεοφιλελευθερισμού (τι όρος και αυτός- μεστός νοημάτων!)
Και που συγχρόνως η ίδια και μόνη λύση- συνταγή θα προκαλέσει και πραγματική ανάπτυξη!
Θα μου πείτε πως ονειρεύομαι. Θα σας απαντήσω πως εσείς πρέπει να ξυπνήσετε από το λήθαργο στον οποίο μας έριξαν εντέχνως πλην σαφώς, οι επιτήδειοι κερδοσκόποι.
Πριν περιγράψω όμως τη λύση που προτείνω, πρέπει να κάνω μια εισαγωγή, ώστε μετά να γίνουν κατανοητά αυτά που θα προτείνω.
Η κρίση του 2008, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ ως κρίση του Real Estate από τις φούσκες των ακινήτων και ξεπεράστηκε εύκολα εκεί με τη δοκιμασμένη μέθοδο του ελεγχόμενου κεντρικού νομισματικού πληθωρισμού, ήρθε και κατακάθησε πάνω από την Ευρωζώνη εξ αιτίας των δομικών της αδυναμιών για κεντρική αντιμετώπιση. Θέλω να πώ ότι αν αποφασίζονταν, για παράδειγμα, από τους ισχυρούς της Ευρώπης μια σχετική υποτίμηση του ευρώ, αυτή θα έπληττε ισότιμα και αναλογικά όλους τους πολίτες της ζώνης (λιγότερο αυτούς που θα είχαν λίγες αποταμιεύσεις και περισσότερο τους πιο πλούσιους). Πολύ δημοκρατικό όμως μέτρο για να υιοθετηθεί από μια Ένωση που δεν είναι Ένωση λαών, αλλά Ένωση κρατών ή καλύτερα Ένωση οικονομιών δηλαδή Ένωση που προασπίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των χρηματιστηρίων.
Στη δίνη αυτή πιάστηκε και η χώρα μας, ως ο "αδύνατος κρίκος" της Ευρωζώνης, εδώ και πέντε χρόνια και δε μπορεί να ανακάμψει.
Η κρίση όμως του 2008 δεν είναι η μεγαλύτερη που γνώρισε ο κόσμος τα τελευταία εκατό χρόνια. Πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη 
κρίση ήταν εκείνη του Κράχ του 1929 της Wall Street, που όμως και εκείνη ξεπεράστηκε επιτυχώς στις ΗΠΑ (που έχοντας αυτήν την εμπειρία ήξερε πως να αντιδράσει και τώρα).
Πως ξεπεράστηκε; Με το οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου Φ. Ντ. Ρούζβελτ, που έμεινε στην ιστορία γνωστό ως New Deal (Νέα Συμφωνία). 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μία μείξη δημοσίων επενδύσεων και απασχόλησης ανέργων, που εδράζεται πάνω στην Γενική Θεωρία της Απασχόλησης 
του Τόκου και του Χρήματος που ολοκλήρωσε το 1936 ένας Άγγλος οικονομολόγος , ο Τζων Μέιναρντ Κέινς και κυρίως πάνω σε αυτό που ο Κέινς ονόμασε "Πολλαπλασιαστή".
Ήδη και πριν από το Κράχ του Οκτωβρίου του 1929 ο Κέινς έλεγε:
"Ο πληθωρισμός είναι άδικος και ο αποπληθωρισμός ασύμφορος. Από τους δύο χειρότερος είναι ο αποπληθωρισμός. Είναι χειρότερο, σε έναν κόσμο βυθισμένο στη φτώχεια, να προκαλέσεις ανεργία παρά να απογοητεύσεις τους κεφαλαιοκράτες".
Νεοκεινσιανισμός ή Αυτονόητο #3
Οι "ορθόδοξοι" οικονομολόγοι της δεκαετίας του 1920 έλεγαν ότι "υπάρχει ανεργία γιατί οι μισθοί είναι υπερβολικά υψηλοί με την υποστήριξη των συνδικάτων" και ότι έπρεπε να πέσουν οι μισθοί για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα ! Ήθελαν "ελεύθερη αγορά χωρίς περιορισμούς"! Σύστησαν "αυξήσεις των φόρων και δραστικές περικοπές δαπανών και ειδικά στα επιδόματα ανεργίας" ! Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως την πρεμούρα των ημερών μας για περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα; Ο Κέινς το χαρακτήριζε "Το πιο ανόητο πράγμα που είχε ποτέ ακούσει"! Και φυσικά ακολούθησε το μεγάλο Κράχ του Οκτωβρίου του 1929!
Για τον Κέινς ήταν πιο λογικό να βάλουμε τους ανέργους να κάνουν κάτι -οτιδήποτε- και να πληρώνονται γι ´ αυτό, αντί να τους πληρώνουμε ελάχιστα ή καθόλου και να κάθονται άνεργοι. Αυτό σε συνδυασμό με την επενέργεια του Πολλαπλασιαστή θα δημιουργούσε και πάλι Πλήρη Απασχόληση. Ο Πολλαπλασιαστής σε συνδυασμό με την οριακή ροπή προς κατανάλωση (ΟΡΚ) το ότι δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό από αυτά που θα πληρωθεί ο πρώην άνεργος, που θα βρει δουλειά, θα ξοδευτεί στην αγορά, άρα θα γίνει έσοδο κάποιου δέυτερου, κάποιου τρίτου στη συνέχεια κοκ, επαναφέρει την ιδανική ισορροπία παραγωγής προϊόντων τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν. Η αλυσίδα της ΟΡΚ και του Πολλαπλασιαστή έχουν ως αποτέλεσμα ότι κάθε 100 ευρώ που δίνονται στον κόσμο για κατανάλωση (πχ με τη μορφή αύξησης μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ) έχει σαν αποτέλεσμα να κινηθούν 500 ευρώ στην αγορά (τελική επενέργεια πολλαπλασιαστή της τάξης του 5). Το ίδιο φυσικά, αλλά αντίστροφα, συμβαίνει και για κάθε 100 ευρώ μείωσης σε μισθούς και συντάξεις: Χάνονται 500 ευρώ από την κοινωνία. 
Αυτό το τελευταίο συνέβη τα τελευταία 5-6 χρόνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως και στις ΗΠΑ και τον κόσμο τα χρόνια που προηγήθηκαν, αλλά και ακολούθησαν, του Κράχ του 1929. Έτσι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, και τα πράγματα θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση προς την κατεύθυνση Θετικού Πολλαπλασιαστή. Πως θα γίνει αυτό;
Θα τα πούμε στη συνέχεια.
Νεοκεινσιανισμός ή Αυτονόητο #4
Άκουσα  δήλωση  σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι μέχρι το 2030 δηλαδή τα επόμενα 15 χρόνια, η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει 291 δισεκατομμύρια σε τοκοχρεωλύσια προς τους δανειστές μας, που αντιστοιχούν στο 160% του σημερινού ΑΕΠ μας!
Φυσικά χωρίς πραγματική ανάπτυξη και με το συρρικνωμένο και συρρικνούμενο ΑΕΠ, θα συμφωνούσα μαζί του ότι είναι αδύνατον να βρεθούν αυτά τα λεφτά. Πρέπει λοιπόν να γίνει κάποια κίνηση, αντίστοιχη του New Deal του Φ Ντ Ρούζβελτ, που να προκαλέσει πραγματική και αληθινή ανάπτυξη στη χώρα μας. Και θα περιγράψω πως θα μπορούσε να γίνει:
1,2 εκατομμύρια άνεργοι προσλαμβάνονται αμέσως για 1 χρόνο από ένα φορέα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό και διατίθενται με πρόγραμμα για να εργαστούν σε Δήμους (καθαριότητα που πάσχει, πάρκα και σε άλλα έργα) σε υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου, που έχουν ελλείψεις και στον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις θα μπορούν να ζητήσουν υπό όρους προσωπικό από τον φορέα αυτόν χωρίς να χρειάζεται να τους πληρώνουν οι ίδιες). Το 1,2 εκατομμύριο αυτό των ανέργων, που θα πληρώνεται από ευθείας από τον Φορέα, θα στοιχίσει = 1,2 εκατομ Χ 8.000/χρόνο = 9,6 δις το κόστος του πρότζεκτ για ένα χρόνο. Χρωστάμε 291 δις ΑΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ 300! Ποιά η διαφορά. ΟΜΩΣ αυτά τα 10 δις που θα εξαλείψουν την ανεργία τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με τον Πολλαπλασιαστή 5 του Κέινς και την ΟΡΚ (που εξηγήσαμε στα προηγούμενα # ) θα προκαλέσουν κίνηση Χ 5= 50 δις ευρώ στην πραγματική ελληνική οικονομία, πάντα τον πρώτο χρόνο. Επειδή δε, αυτά τα 10 δις δεν θα μοιραστούν δίκην επιδομάτων ή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κλπ, αλλά σαν αντίτιμο (μισθοί) πραγματικής εργασίας, σε πραγματικές δουλειές, από πραγματικούς εργοδότες, τότε στην πρώτη αυτή "κίνηση" των 50 δις πρέπει να συναθροιστεί και το όφελος από τον Πολλαπλασιαστή του όγκου της πραγματικής εργασίας που θα διεξαχθεί και του έργου που θα παραχθεί. Εάν αυτό είναι για παράδειγμα της τάξης του 1 προς 5 σε σχέση με το ύψος των αμοιβών 10 δις Χ 5= 50 δις έργου με Πολλαπλασιαστή και αυτό το 5 του Κέινς = 250 δις που θα κινηθούν στην ελληνική οικονομία σε 1 χρόνο = > του σημερινού ΑΕΠ ή υπερδιπλασιασμός του σε 1 χρόνο. Τα δευτερογενή οφέλη της οικονομίας θα αποπληρώσουν τα αρχικά 10 δις και θα παράξουν το κεφάλαιο των μισθών των ανέργων για να διατηρήσουν τις εργασίες τους και το δεύτερο χρόνο κ ο κ.
ΑΥΤΟ ήταν και έτσι λειτούργησε το New Deal. Έτσι και μόνον έτσι θα λυθεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το πρόβλημα και της ανεργίας αλλά και της πραγματικής ανάπτυξης!

Αλέξανδρος Α Αθανασίου
καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων
υποψήφιος βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης
ΚΙΝΗΜΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

No comments :

Post a Comment