Sunday, January 18, 2015

Περί Παιδείας!

Περί Παιδείας!
Με αφορμή τη χθεσινή μας συζήτηση γύρω από τα Αρχαία Ελληνικά αναλογίστηκα και πάλι τη διαφορά των σπουδών του τότε και του τώρα.
Τότε, οι βασικές σπουδές των 13 χρόνων, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο (και μην απορείτε, Λύκειο υπήρχε και στα τέλη του '60- ήταν τότε με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γεώργιου Παπανδρέου, που ακολούθησε τις μαζικές κινητοποιήσεις του 114 και των διεκδικήσεων του 5% για την Παιδεία, τότε, με το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο) τότε λοιπόν, οι σπουδές είχαν ως σκοπό την ουσιαστική απόκτηση γενικών γνώσεων και γενικής παιδείας, με στόχο ο απόφοιτος να είναι ένας ολοκληρωμένος, εκπαιδευτικά, νέος, με πλήρη και ουσιαστική γενική (ακαδημαϊκή) εκπαίδευση. Μπορούσε να σταθεί μετά στην κοινωνία, λειτουργικά!
Σήμερα ξεχάστηκε αυτός ο πρωταρχικός στόχος των σπουδών και ο απόφοιτος μετά από 13 χρόνια σπουδών στοχεύει στην εισαγωγή και μόνον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στην εξειδίκευση. 13 χρόνια προετοιμασίας για να μπει κάποιος στο Πανεπιστήμιο; Μα δεν είναι αυτός ο σκοπός της Παιδείας!

No comments :

Post a Comment